Fregata Regele Ferdinand a intrat în dotarea Forţelor Navale Române în septembrie 2004, în urma unui acord semnat în 2003 între guvernele României şi Marii Britanii.
Afacerea derulată prin compania BAE Systems prevedea cumpărarea a două fregate vechi, de tip 22, de la Marina Regală Britanică, cu suma de 116 milioane lire sterline. Achiziţia era făcută pentru „afirmarea" României ca partener NATO. Sosite în ţară sub numele Regele Ferdinand (fosta Coventry) şi Regina Maria (fosta London), fregatele britanice bune de dat la casat s-au dovedit mult sub performanţele şi dotările fostului distrugător Mărăşeşti, retrogradat la nivelul de fregată.
Afacerea n-a trecut neobservată: presa engleză a scris că BAE Systems, lider în materie de tehnică militară din Europa, era tras la răspundere în cazul celor două fregate de război, pentru mituirea unor oficiali români cu 7,6 milioane de euro în scopul perfectării tranzacţiei.
În 2007, ministrul Apărării Naţionale Teodor Meleşcanu declara că unele „inadvertenţe" din contractul cu BAE Systems împiedicau Marina Română să modernizeze dotarea de luptă a fregatelor, dar că se lucrează pentru ajungerea la un acord.
Actualmente, fregata Regele Ferdinand se află acostată la cheul Portului Militar Constanţa.
http://www.adevarul.ro/locale/constanta
Fregata Regele Ferdinand a intrat în dotarea Forţelor Navale Române în septembrie 2004, în urma unui acord semnat în 2003 între guvernele României şi Marii Britanii.
Afacerea derulată prin compania BAE Systems prevedea cumpărarea a două fregate vechi, de tip 22, de la Marina Regală Britanică, cu suma de 116 milioane lire sterline. Achiziţia era făcută pentru „afirmarea" României ca partener NATO. Sosite în ţară sub numele Regele Ferdinand (fosta Coventry) şi Regina Maria (fosta London), fregatele britanice bune de dat la casat s-au dovedit m