Analiştii ING sunt de părere că în cazul în care deputaţii vor respinge reexaminarea legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază FMI ar putea îngheţa noul acord cu România, de tip preventiv.
Potrivit analiştilor, citaţi de Mediafax, îngheţarea acordului cu FMI ar avea efecte negative asupra leului şi asupra costurilor de finanţare pentru Ministerul Finanţelor.
Miercuri, Senatul a respins, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază. Senatorii au menţinut, astfel, textul legislativ iniţial.
În 19 octombrie 2010, parlamentarii au adoptat proiectul legislativ propus de opoziţie. Proiectul a fost trimis preşedintelui spre promulgare, după ce deputaţii puterii au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil. Principala prevedere a legii este reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază.
Tot pe 19 octombrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat şi o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că "venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare". A doua zi, deputaţii PDL, între care şi miniştri, au susţinut că au votat din greşeală în favoarea celor două proiecte.
Preşedintele a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că ar putea lăsa să intre în vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îi garantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii.