Medicii şi asistentele din Europa de Est, inclusiv din România, aleg din ce în ce mai mult să plece în Occident pentru un salariu mai mare şi condiţii de lucru mai bune, iar acest exod s-a amplificat în special în ţările afectate cel mai mult de criză, scrie Mediafax.
"Nu mai există perspective pentru mine în Ungaria, plec în Germania, unde munca mea va fi recunoscută", afirmă Csaba Andok, un chirurg ungar în vârstă de aproximativ 50 de ani.
În Ungaria, în 2010, 1.111 medici au solicitat un certificat de la autorităţile ungare pentru a lucra în străinătate, o creştere de 25 la sută în comparaţie cu 2009, contrastând astfel cu o perioadă de stagnare de mai mulţi ani, potrivit secretariatului responsabil cu Sănătatea, din cadrul Ministerului Resurselor Naţionale (NEM).
Această cifră nu este alarmantă în raport cu cei 30.000 de medici din ţară, dar este îngrijorătoare dacă este comparată cu cei 800 de studenţi care absolvesc facultatea de medicină în fiecare an.
Cei care se hotărăsc să plece, de preferinţă în Marea Britanie, Suedia sau Germania, sunt în special tinerii, şi într-o măsură mai mică cei care au trăit deja în străinătate, cum este şi Csaba Andok.
"Nemulţumirea este generală în rândul medicilor, în special din cauza degradării condiţiilor salariale", afirmă chirurgul. Medicii câştigă cel mai mult între 550 şi 740 de euro pe lună. "Activitatea se realizează cu un personal foarte redus, ceea ce face ca presiunea cotidiană să fie aproape intolerabilă", spune el.
Criza economică, care a afectat serios Ungaria în 2008, şi măsurile de austeritate bugetare care au urmat explică intensificarea acestui fenomen de exod, potrivit experţilor.
În România, ţară aflată în continuare în recesiune, tabloul general nu este deloc flatant, numărul celor care vor să plece în străinătate dublându-se practic, cu 2.779 de medici într-un an, po