ANAF impune plata TVA jurnaliştilor şi artiştilor de-abia după cinci ani, pentru a câştiga din penalităţi şi pentru a evita deducerea cheltuielilor. Dacă Fiscul i-ar fi somat pe „liberii profesionişti“ că trebuie să achite TVA încă din 2006, aceştia ar fi putut deduce unele cheltuieli. Acum, sunt slabe şanse ca ei să mai aibă facturi.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că au fost declanşate inspecţii la persoanele fizice care, în perioada 2006 - 2010, au realizat venituri impozabile din activităţi independente, din drepturi de autor şi din colaborări, ce depăşesc plafonul de scutire de la plata TVA.
Adică, jurnaliştii, analiştii financiari şi politici, artiştii şi moderatorii TV care au câştigat într-un an mai mult de 119.000 de lei (în prezent, 29.000 de euro), trebuiau să se înregistreze în scopuri de TVA la organele fiscale de care aparţin - să plătească TVA, dar şi să poată deduce o parte din cheltuielile efectuate.
Unde-i lege, nu-i tocmeală
„Cu toate că suntem conştienţi de atacurile mediatice la care suntem şi vom fi expuşi în urma acestor inspecţii fiscale, verificările vor continua până la ultima persoană. Nimeni nu este mai presus de Legea fiscală", a declarat Sorin Blejnar, preşedintele A.N.A.F. Potrivit Codului Fiscal, cel care realizează venituri de peste 119.000 de lei trebuie să se declare plătitor de TVA şi să plătească taxa şi nu Fiscul să se autosesizeze. Însă, „liber profesioniştii" vizaţi şi-au depus în fiecare an declaraţia de venituri (formularul 200), din care depăşirea plafonului impus era evidentă. Teoretic, interesul Fiscului ar fi fost să-l someze pe contribuabil, prin scrisori de notificare, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul statului. Practic, interesul este altul.
Citiţi şi:
ANAF verifică jurnaliştii, artiştii şi analiştii financ