Târgul mierii de la Blaj reuneşte 120 de apicultori din ţară şi străinătate. Ediţia din acest an a fost deschisă de ministrul agriculturii, Valeriu Tabără. Apicultorii care şi-au expus mierea şi produsele din miere la Târgul de la Blaj provin atât din ţară, cât şi din Ungaria, Bulgaria, Polonia, Slovenia, Turcia, Grecia şi Franţa.
Cum oferta comercianţilor a fost una generoasă şi diversificată, nici clienţii produselor bio nu s-au lăsat aşteptaţi. Câteva sute de oameni s-au înghesuit printre standuri încă de la deschidere.
Unele persoane au venit la târg cu lista de cumpărărturi. „Mi-am luat de la acest târg un borcan cu miere. Am fost şi la standul cu produse cosmetic pe bază de miere, de unde am luat o cremă cu 5 lei. Sunt mulţumită“, a declarat Mariana Iosif, de 30 de ani.
„Anul trecut producţia a fost mai slabă din cauza ploilor. Preţul kilogramului de miere a crescut, în medie, cu 5 lei“, a punctat Rodica Isăilă, unul dintre producătorii de miere.
Miere cu rapiţă şi nuci
Pe lângă mierea de salcâm şi cea polifloră, apicultorii au venit şi cu sortimente exclusiviste: cu hrean, rapiţă, cătină şi nuci.
„Am toate sortimentele de miere, chiar şi miere de rapiţă, care este mai puţin cunoscută la noi şi care ajută la scăderea colesterolului. Avem şi miere cu cătină, produs recomandat pentru creşterea imunităţii“, a spus aniVirgil Rădăiaş din Ploieşti.
„Noi avem sortimente de miere cu hrean, care este foarte bun pentru cei ce suferă de astm“, a completat Rodica Isăilă, din Blaj, care produce miere de 22 de ani.
Un alt comerciant din Blaj a venit la târg cu produse din Tibet. „Am adus la târg un produs din Tibet, goji, ce conţine de 500 de ori mai multă vitamina C decât citricele.
Se vinde cu 15 lei suta de grame“, a spus Viorica Mercurian, apiculto