Oraşul Detroit se confruntă în ultimii ani cu una dintre cele mai grave crize de ordin demografic. Conform recensământului din anul 2010, populaţia a scăzut cu 25 la sută numai în ultimul deceniu, scrie The Huffington Post. Cauzele acestui declin: criza economică care a "alungat" din fosta metropolă americană mai mult de 20.000 de locuitori. Falimentul în timp al mai multor fabrici din zonă, precum şi decăderea unor "giganţi auto", ca General Motors şi Chrysler, au contribuit la transformarea Detroit-ului, denumit în trecut "capitala industriei auto" într-un oraş în paragină. De aceea, plecarea masivă din oraş a mai multor oameni e motivată şi nu mai miră nici măcar autorităţile. Dacă în 2000 populaţia Detroit-ului era estimată la 951.270 de locuitori, anul trecut oraşul număra doar 713.777 de persoane.
Criza industrială a fost urmată în mod firesc şi de alta ipotecară. În 2010, The Guardian relata faptul că o casă din Detroit s-a vândut la uluitorul preţ de un dolar. Asta după ce proprietarii o cumpăraseră cu doi ani înainte cu 65.000 de dolari. Ajunşi şomeri, aceştia nu au mai reuşit să îşi achite ratele. Banca care a internediat tranzacţia imobiliară le-a oferit un comision la vânzare de 2500 de dolari şi alţi 1000, bonus.
Cazul nu este unul singular. Oraşul, devenit un punct de referinţă al idustriei americane în decădere, "ademeneşte" pe viitorii proprietari cu multe astfel de "super oferte": locuinţe la preţuri modice. Neajunsurile achiziţionării: lipsa vecinilor, starea deplorabilă a caselor şi posibilitatea de a te învecina, chiar şi în oraş, cu o fermă. În plus, acestora nu trebuie să le scape un detaliu: odată ajunşi proprietari, vor avea de plătit taxe de mii de dolari anual într-un oraş unde şansa de a-ţi găsi un loc de muncă e aproape imposibilă. Una din cinci case acum stau goale în oraşul-mamă a "Motown"-