Medicii dentişti sunt îngrijoraţi de numărul mic de români care intră în cabinetele stomatologice. La deschiderea de ieri a Congresului Naţional Zilele Medicinei Dentare Craiovene, organizatorii au arătat că statul ar trebui să susţină financiar măcar prevenţia, în condiţiile în care tratamentele stomatologice sunt prea scumpe pentru buzunarul majorităţii românilor. „În ţările dezvoltate, se pune foarte mare accent atât pe tratamentele dentare la copii, cât şi pe prevenţia orodentară, iar rezultatele se văd în starea de sănătate a populaţiei. La noi în ţară nu există nici un program naţional în aceste domenii. Există un proiect în care sunt implicate mai multe centre universitare, dar facultatea noastră nu face parte din acest proiect. Cu toate acestea, facultatea a fost implicată într-o activitate de prevenţie, împreună cu Clubul Rotary, care a vizat copiii provenind din mediul rural“, a declarat prof. dr. Veronica Mercuţ, decanul Facultăţii de Medicină Dentară Craiova.
Prevenţia orodentară va fi, de altfel, una dintre temele care vor fi abordate în cadrul congresului. Lucrările se vor încheia pe 27 martie şi la ele vor participa medici dentişti din Craiova, Iaşi, Cluj, Timişoara, Constanţa, Târgu Mureş, Canada şi Serbia.
Datele ultimului Eurobarometru cu privire la sănătatea orală arată că 66% dintre români nu merg la dentist nici măcar o dată pe an. Acest studiu clasează ţara noastră pe ultimul loc în Europa la capitolul sănătate orală. Românii susţin că nu merg la dentist din cauza costurilor foarte ridicate ale controalelor şi tratamentelor dentare.
Medicii dentişti sunt îngrijoraţi de numărul mic de români care intră în cabinetele stomatologice. La deschiderea de ieri a Congresului Naţional Zilele Medicinei Dentare Craiovene, organizatorii au arătat că statul ar trebui să susţină financiar măcar prevenţia, în condiţiile în care tratamentele sto