Deşi se spune că în Grecia sunt mai mulţi români decât greci în România, totuşi am găsit unul chiar aici la Târgu-Mureş. Se numeşte Pantelaios Panteleimon, cunoscut ca El Greco, shaormistul. După Revoluţia din Decembrie a venit în România, a terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj –Napoca după care a lucrat ca antrenor la o echipă de baschet din Grecia, iar în 2001 s-a întors în România. “Am lucrat la Fabrica de pâine Loullis, în 2004 am deschis El Greco“, povesteşte patronul shaormeriei din Piaţa Petőfi, vizavi cu Casa Căsătoriilor, aproape de centrul muncipiului.
Căsătorit cu o româncă, are un băieţel, Stephanos, cu care se mândreşte. “A învăţat de mic două limbi, strigăndu-mă papa în greacă pe mine şi în română pe mama! “ Nostalgic după locurile natale, de două-trei ori pe an Pantelaios îşi vizitează părinţii şi rudele din Pireu. Cât despre obiceiurile pascale, nu sunt mari deosebiri faţă de cele de la noi. ”Mousakas îmi place mult, dar Soutzoukia este o mâncare preparată de mama: Se amestecă bine o porţie de carne de vită tocată cu o porţie de carne de oaie tocată, se căleşte cu o ceapă tăiată în ulei de măsline, se fierbe cu sos de roşii 30 de minute, se condimentează cu sare şi kimino, se serveşte cu pilaf”, divulgă el reţeta secretă a mamei.
Azi fiind una dintre cele două zile de mare sărbătoare a poporului grec, Ziua Independenţei şi Buna Vestire a Maicii Domnului nu putem decât să-i transmitem urările noastre de bine. Obiceiurile de serbare a Zilei Naţionale sunt un pic diferite faţă de modul nostru de a marca un eveniment important. La greci serbările încep cu pregătiri şi continuă cu defilări ale şcolarilor, ale forţelor armate în toate oraşele, dar nu se lasă cu pic-nic, ca la noi. Hronia Polla, Greciei!
Grecia sau Republica Elenă este o ţară în sud-estul Europei, în Peninsula Balcanică, membră a Tratatului Nord-Atla