Certinvest, cel mai mare administrator independent de active, îşi propune să strângă 5 milioane de euro de la investitorii bogaţi pentru primul fond de investiţii în artă din România, mizând pe un randament anual de peste 15%, calculat în euro.
Fondul este în curs de autorizare la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi urmează să fie lansat peste două săptămâni. El va funcţiona ca un instrument închis de investiţii care va controla două societăţi care vor face achiziţiile operelor de artă.
Decizia de investire, sau altfel spus selecţia operelor de artă, aparţine managerilor Certinvest, care se vor consulta cu experţi şi evaluatori. Investiţia minimă în fond va fi de 5.000 de euro, produsul adresându-se în special investitorilor bogaţi, care urmăresc o diversificare a plasamentelor.
După primul an de funcţionare, fondul va începe valorificarea operelor de artă din portofoliu, randamentul sau deprecierea fondului provenind din creşterea sau scăderea preţului operelor de artă.
"Fondul îşi propune să profite de oportunitatea apărută în piaţă prin care Muzeul Naţional de Artă al României va retroceda un număr important de opere de artă, iar mulţi dintre moştenitorii proprietarilor sunt dispuşi să vândă operele.
Vrem să atragem cinci milioane de euro de la investitori şi credem că fondul va depăşi un randament de 15% pe an", a spus Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest, cu active nete în gestiune de peste 104 mil. lei.
El a adăugat că acest fond poate fi un instrument de diversificare pentru clienţii de private banking.
"Dacă investitorii vor dori, vor putea lua acasă operele de artă contra unei anumite sume de bani sau pot deveni proprietarii acestora atunci când fondul le scoate la vânzare", a continuat preşedintele Certinvest.
Fondul va investi doar în opere de artă române