Nu este stradă în Constanţa unde să nu te împiedici de pungi cu resturi alimentare, ambalaje sau pachete de ţigări goale. Spre dezamăgirea tuturor, imaginea este a unui oraş mizerabil. Garda de Mediu are pârghiile legale să ia măsuri. Vasile Petro, şeful instituţiei, explică într-un interviu acordat cotidianului „Cuget Liber" de ce nu a fost niciun constănţean amendat pentru aruncarea gunoiului la întâmplare. Totodată, arată care sunt măsurile care i-ar „convinge" să fie mai civilizaţi.
Reporter: În Constanţa, curăţenia străzilor este o problemă. Ce măsuri ia Garda de Mediu în această privinţă? Vasile Petro: Nu pot să spun că Garda de Mediu nu are atribuţii sau că nu am putea să facem ceva. Privind problema din punct de vedere juridic, aşa este, avem această datorie, de a interveni. Facem tot posibilul şi nu aş vrea să mă scuz, departe de mine gândul acesta, dar nu este numai problema Gărzii de Mediu. Şi, la fel, nu este nici numai problema administraţiei publice. Cred că este problema cetăţenilor şi când ajungem să discutăm acest aspect, lucrurile se complică. Cetăţenii pot fi sancţionaţi cu amenzi de la 600 la 2.000 de lei, dar legislaţia impune să fie surprinşi în timp ce se depozitează gunoiul în locurile care nu sunt ame-najate în acest sens. Nu putem să vedem hârtia colea şi să ne luăm de cei care trec pe stradă. Apoi, trebuie să demonstrăm, să avem probele de rigoare, să-l fotografiem, să avem un martor la îndemână, lucruri aproape imposibil de realizat. Nu sunt atâtea organe de control la câte probleme provoacă cetăţenii, în aşa fel încât să putem urmări, idealist vorbind, pe fiecare.
Putem să facem un experiment. Ieşim în stradă şi, în văzul a câţiva cetăţeni, aruncăm o sacoşă cu gunoaie. Apoi, merge cineva din urmă să întrebe dacă au văzut cine a aruncat resturile. Mai mult ca sigur că nimeni nu a văzut, nimeni nu a auzit. E păcat că se în