Imună la cancer
O femeie din Spania a adus pe lume o fetiţă căreia i-a fost eliminată gena BRCA1, răspunzătoare de apariţia cancerului la sân, informează IlSussidiario.net.
Proaspăta mămică avea antecedente în familie. Din acest motiv, femeia a făcut apel la Comisia Naţională pentru programul de reproducere asistată Puigvert-Sant Pau din Barcelona, în vederea utilizării tehnicilor de diagnoză genetică, menite să identifice gena răspunzătoare de apariţia cancerului la sân. Cererea a fost aprobată, iar în acest fel a putut veni pe lume prima fetiţă căreia i s-a îndepărtat gena periculoasă BRCA1, răspunzătoare de dezvoltarea cancerului, precum şi gena BRCA2, ambele putând conduce la îmbolnăvirea de cancer la sân sau la ovare şi pancreas.
Fetiţa s-a născut în urma unei fecundări in vitro, în cadrul unui proces de diagnosticare înainte de implantare, care a permis alegerea embrionilor care au evoluat fără mutaţia genei BRCA1, prezentă la mamă. Potrivit medicilor, exista o probabilitate de 50% ca mama să transmită gena mutantă la bebeluş, care ar fi putut dezvolta tumori canceroase la sâni.
În afară de Spania, doar Marea Britanie permite astfel de operaţii, care constau în fecundarea ovulelor, producându-se mai mulţi embrioni pentru selectarea celor fără gena BRCA1. De menţionat că acest lucru nu înseamnă că pericolul este eliminat total, ci doar că probabilitatea îmbolnăvirii se reduce cu 50-80%. Noua tehnică are o rată de succes de 40% şi costă de două ori mai mult decât cea a reproducerii asistate convenţionale.
Deşi bebeluşul a venit pe lume încă din luna decembrie, medicii au comunicat reuşita noii metode abia acum, pentru a evita mediatizarea cazului, precum şi o eventuală explozie de cereri. Imună la cancer
O femeie din Spania a adus pe lume o fetiţă căreia i-a fost eliminată gena BRCA1, răspunzătoare de apariţia cancerului