La şedinţa de bilanţ a SRI,Traian Băsescu i-a mulţumit şefului instituţiei, George Cristian Maior, „că a rezistat la orice fel de încercare de influenţă". Am întrebat parlamentarii cine ar fi avut interesul să influenţeze acest serviciu.
Opoziţia l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că face jocuri politice sau plăteşte poliţe prin folosirea SRI. Acum, însă, reprezentanţii acesteia s-au ferit să comenteze. Spre exemplu, Anghel Stanciu - PSD, pe vremea când era parlamentar PRM era expert în serviciile secrete, scria chiar texte în acest domeniu. Acum, însă, ne-a spus cu regret: „Eu sunt doar inginer şi de când sunt la PSD nu mă pot pronunţa pe subiecte de siguranţă naţională". Nici Ion Stan (PSD), fost preşedinte de control SRI, acum vice-preşedinte nu a fost mai vorbăreţ: „Nu am inspiraţie, sunt bolnav". Bogdan Niculescu Duvăz, purtătorul de cuvânt al USL, ne-a declarat că nu poate comenta pentru că nu are detalii. Nu a dorit să comenteze afirmaţiile lui Băsescu nici vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean.
Singurul parlamentar care a dorit să vorbească pe acest subiect a fost Mădălin Voicu: „Băsescu i-a mulţumit lui Cristi (Maior, şeful SRI - n.n.) pentru că acestuia i se cuvin laudele. Eu nu l-am sunat niciodată pentru că eu nu ciordesc, nu am afaceri, nu sunt parvenit, nu am nevoie. Nu cred că cineva ar fi îndrăznit să-l sune pe Cristi să-l roage să acopere ceva. Puteţi să îl întrebaţi şi pe Victor Ponta, care este finul lui." Victor Ponta nu ne-a răspuns la întrebările trimise prin sms.
Istoricul acţiunilor ilegale ale SRI
1990-1997
Sunt de notorietate practicile principalului serviciu secret de la înfiinţare, în martie 1990, până în 1997, când acesta a organizat, coordonat şi muşamalizat contrabanda cu petrol, arme, ţigări. Mărturie stă cel puţin dosarul de contrabandă cu petrol în care au fost puşi sub învinuire însuşi şeful SRI, Virgil