Este ştiut faptul că anxietatea şi tensiunea cotidiană dăunează grav sănătăţii şi vitalităţii, însă stresul vă poate afecta negativ şi aspectul fizic.
Stresul este unul dintre cei mai aprigi duşmani ai omului modern, care afectează nu doar sănătatea fizică şi psihică a unei persoane, ci şi felul în care aceasta arată. S-a confirmat ştiinţific faptul că stresul unei vieţi agitate îşi pune amprenta pe sănătatea tenului şi a părului, însă vestea bună este că există soluţii destul de simple pentru rezolvarea acestei probleme.
Medicii dermatologi bănuiau de mult timp că stresul este unul dintre principalii factori declanşatori ai acneei, iar acum ipotezele în acest sens au fost confirmate. Un studiu recent efectuat pe un grup de studenţi a arătat faptul că aceştia sunt mult mai afectaţi de erupţiile acneice în perioada sesiunii, când sunt stresaţi şi îngrijoraţi în privinţa examenelor şi a rezultatelor. Potrivit dermatologilor, acest lucru are de-a face cu faptul că, în perioadele agitate, organismul eliberează aşa-numiţii hormoni de stres, care, la rândul lor, stimulează glandele sebacee să producă sebum în exces. Şi cum sebumul în exces are drept rezultat astuparea porilor, coşurile şi punctele negre nu întârzie să apară. În plus, stresul sporeşte gradul de inflamare, prin urmare, zonele afectate de acnee rămân umflate şi roşii mai mult timp, întârziind vindecarea şi provocând apariţia cicatricelor.
Pentru ţinerea acneei sub control, dermatologii recomandă spălarea tenului dimineaţa şi seara cu o loţiune cu formulă delicată şi aplicarea unui unguent pe bază de acid salicilic în fiecare seară înainte de culcare.
Stresul grăbeşte îmbătrânirea
Chiar dacă pe faţa dumneavoastră nu există riduri fine vizibile sau riduri profunde, stresul acumulat în fiecare zi ar putea cauza îmbătrânirea prematură a tenului. În primul rând, atunci când tra