Reprezentanţii Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă au explicat ieri de ce un accident similar cu cel produs la Fukushima nu poate avea loc în judeţul Constanţa.
Conducerea CNE Cernavodă a explicat, ieri, opiniei publice sistemele de funcţionare şi siguranţă din compunerea celor două reactoare nucleare. Potrivit reprezentanţilor centralei, România nu riscă un accident nuclear precum cel produs la Fukushima.
„Nu sunt motive de îngrijorare la Cernavodă. Ultima misiune a specialiştilor europeni a avut loc în noiembrie anul trecut. 21 de specialişti au analizat timp de trei săptămâni activitatea noastră. În urma controalelor, ne situăm în primele trei reactoare tip CANDU şi în primele 50 de reactoare la nivel mondial în ceea ce priveşte procedurile de siguranţă şi capacitatea personalului", a declarat Ionel Bucur, directorul CNE Cernavodă. Deşi este considerată drept o tehnologie învechită, CANDU prezintă un mare avantaj faţă de celelalte tehnologii, deoarece cantitatea de energie potenţială înmagazinată în reactor este cu mult mai mică decât în celelalte tipuri de reactoare răcite cu apă uşoară. Încărcarea combustibilului se face săptămânal, faţă de celelalte tipuri de reactoare care se încarcă anual, şi există mari rezerve de apă de răcire în vasul reactorului (450 tone apă grea), iar chesonul reactorului în care este amplasat vasul reactorului conţine alte 500 tone apă uşoară, care pot să asigure o răcire confortabilă până la restaurarea răcirii normale.
Autonomie mai mare ca la Fukushima
Comparativ cu centrala japonezilor, care a avut resurse energetice alternative de o oră după pierderea alimentării cu curent, centrala de la Cernavodă are o autonomie de 15 ore fără nici o sursă externă de alimentare. De asemenea, în situaţia în care în urma proceselor de radioliză apare acumulare de hidrogen (cel care a produs explozia de la Fukushi