În urma prevederilor legislative impuse de Guvern în ultimele luni, numărul asistaţilor sociali a scăzut simţitor, ceea ce nu poate fi rău nici pentru bugetul autorităţilor locale, dar nici pentru cel al structurilor centrale. Cu toate astea, funcţionarii Serviciului Administraţie Publică şi Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia se plâng că lucrează la foc continuu.
Este de înţeles că, din cauza crizei, numărul celor care nu au un loc de muncă a crescut simţitor, însă autorităţile au datoria să-i impusioneze pe şomeri să revină în câmpul muncii, chiar dacă beneficiile nu sunt cele pe care aceştia şi le-ar dori. Pentru o scurtă perioadă de timp este normal ca cei care s-au trezit, practic, fără un loc de muncă să primească sprijinul autorităţilor prin ajutoare sociale, însă această etapă trebuie să fie una provizorie. Nu zicem că nu sunt oameni care au într-adevăr nevoie de acest ajutor pentru a supravieţui, dar există şi suficiente cazuri când beneficiarii banilor de la stat se mulţumesc cu ceea ce primesc şi nu se mai străduiesc să caute şi să găsească un loc de muncă. Autoritatea publică locală din Mangalia pare să regrete că numărul asistaţilor sociali s-a redus, încercând să sugereze că înăsprirea condiţiilor de acordare a ajutoarelor este un lucru rău. În mod normal, în sezonul rece numărul asistaţilor social creştea, dar prin măsurile de austeritate impuse de Guvern numărul acestora a fost redus simţitor începând cu data de 1 ianuarie 2011, când a intrat în vigoare Legea nr.277/2010.
Criterii dure
Spre exemplu, în luna februarie 2011, funcţionarii Primăriei Mangalia au primit un număr de 64 de dosare pentru alocaţii, din care 53 au fost aprobate, iar în luna martie, 25 sunt în faza de efectuare a anchetelor sociale. Prin comparaţie, în luna decembrie 2010 erau în plată 283 de familii, un număr de aproape cinci or