Programul Prima Casa este pe cale sa fie modificat ori finalizat daca autoritatile nu ajung la o intelegere cu bancherii privind garantia acordata de stat, avansul minim cerut clientilor, dar si nivelul dobanzilor practicate la credite. Intre timp, cele mai mari trei banci din sistem au anuntat ca sunt pe cale de a finaliza garantiile actuale sau acest lucru deja s-a intamplat.
Primele trei banci din sistem - BCR, BRD si Raiffeisen - au beneficiat de cele mai mari plafoane de garantii pentru programul Prima Casa 3, valoarea cumulata a garantiilor fiind de 121 de milioane de euro dintr-un total de 200 de milioane euro la nivelul sistemului bancar. BCR si BRD mai au cateva credite de acord pana la epuizarea garantiilor, iar Raiffeisen Bank a anuntat deja ca a epuizat plafonul alocat.
Programul Prima Casa a demarat in iulie 2009 si a reprezentat, in opinia specialistilor, o posibilitate de resuscitare a activitatii de creditare si de relansare a economiei. Prima Casa a continuat in 2010, iar plafonul de garantii de la stat ramas neutilizat anul trecut a fost repartizat pentru 2011.
Plafonul de garantare alocat Raiffeisen Bank pentru programul Prima Casa 3, de 25 de milioane de euro, a fost epuizat, iar ca alternativa banca a lansat un credit in euro cu o dobanda de 5,55% pe an pentru clientii care incaseaza veniturile in cont curent deschis la institutia de credit
BRD- Groupe Société Générale, a doua banca din sistem, avea in urma cu aproximativ o saptamana peste 700 de dosare Prima Casa aflate in diferite stadii de analiza si aprobare, la nivelul FNGCIMM si in reteaua de unitati a bancii.
Banca a utilizat, potrivit calculelor realizate de Wall-Street.ro, aproximativ 28 milioane de euro din plafonul de garantii de 32 de milioane de euro primit in a treia etapa a programului Prima Casa. Astfel, BRD mai are garantii disponibile doar in