Reesalonarea datoriilor la stat pentru persoanele fizice, firmele private si pentru cele de stat a fost recent adoptata de Guvern prin Ordonanta de urgenta. Normele de aplicare, inca in variante de lucru, vor detalia conditiile. Pe acest subiect, dar si pe alte subiecte de actualitate fiscala a discutat online cu cititorii HotNews.ro Cristian Radulescu, partener la companie specializata in fiscalitate Taxhouse.
Recent, Guvernul Romaniei a adoptat o Ordonanta de Urgenta care ofera posibilitatea persoanelor fizice si firmelor de stat si private sa isi reesaloneze datoriile la stat. Potrivit ordonantei, esalonarea se va face pe o perioada de pana la cinci ani, la cererea contribuabilului. Vezi in articol cele mai importante prevederi ale Ordonantei. (vezi articolul din 22 martie)
Citeste cele mai importante prevederi ale Ordonantei de Urgenta:
Ordonanta de urgenta se aplica contribuabililor, persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare.Pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabilului, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani.Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord sau alt act administrativ similar; impozite, taxe si alte sume ce se declara in vama; amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat; creantele stabilite de alte organe decat ANAF si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala; obligatiile fiscale care fac obiectul esalonarilor la plata cu o valoare totala mai mica decat limita stabilita prin normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.Pentru a beneficia de reesalonarea datoriilor, contribuabilul trebuie sa