Protestatarii şi forţele de securitate s-au ciocnit dur înaintea reuniunii liderilor europeni. Summitul vizează adoptarea pactului pentru euro, care presupune reduceri de cheltuieli. Sindicatele spun că salariile europenilor trebuie negociate cu angajatorii şi nu fixate de liderii influenţi de la Bruxelles.
Confederaţia sindicatelor europene (CSE) a protestat ieri la Bruxelles împotriva planului pentru guvernanţă economică aflat în atenţia liderilor Europei reuniţi în capitala UE. Între 15.000 şi 20.000 de cetăţeni ai UE au protestat ieri în oraşele lor sau în jurul instituţiilor UE pentru a le spune şefilor de stat reuniţi la Consiliul de primăvară că propunerile lor nu respectă drepturile sociale şi salariile europenilor. „Noi nu suntem antieuropeni, dar credem că Europa trebuie construită mai raţional", a spus secretarul general al CSE, John Monks.
Indexarea salariilor ar putea fi desfiinţată
CSE consideră că noua legislaţie propusă de liderii europeni le afectează veniturile. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, însă, că deciziile summitului vor aduce prosperitate. „Acest Consiliu European va schimba regulile jocului, ceea ce ne va ajuta să depăşim criza şi să realizăm o creştere economică şi o relansare care creează locuri de muncă", a spus Barroso.
Citiţi şi:
Preţul crizei din Portugalia: 70 de miliarde de euro
Portugalia pune în pericol statele din zona euro
Principalul scop al summitului UE care a început ieri la Bruxelles este adoptarea un pachet de măsuri pentru a ţine în frâu criza financiară a zonei euro. Printre acestea, suma aferentă Mecanismului European de Stabilitate urmează să fie mărită, de la 250 de miliarde de euro la 440 de miliarde şi urmează a fi semnat un pact de competitivitate economică.
„Pericolul" din noile propuneri ale liderilor UE es