Chiar dacă va ajunge în România, norul radioactiv de la Fukushima, aflat acum deasupra Franţei, nu va afecta oamenii şi culturile. Sursa: REUTERS
În timp ce norul radioactiv le stă în coastă francezilor, la noi în ţară domneşte deocamdată liniştea. "Noi nu am fost informaţi până acum despre norul radioactiv, nici Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare nu a fost notificată, nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a tras niciun semnal de alarmă. Nu ştiu pe ce se bazează francezii, dar ei au fost primii alarmişti, fiindcă au şi foarte multe centrale în funcţiune", ne-a declarat Cristina May, medic primar igiena mediului la Centrul Regional pentru Sănătate Publică Bucureşti, laboratorul de igiena radiaţiilor ionizante.
Autorităţile sunt sceptice că norul ar putea ajunge şi în România, însă, chiar şi aşa, având în vedere că de la explozie s-au scurs aproape două săptămâni, radiaţiile ar fi foarte diluate.
"Având în vedere că au trecut două săptămâni, nivelul radiaţiilor trebuie să se fi înjumătăţit. Radioactivitatea iodului se reduce la jumătate după opt zile, în cazul cesiului şi al stronţiului durează mai mult timp", a mai declarat medicul.
Vântul ar putea aduce norul în România
Ipoteza e susţinută şi de directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu. "Norul ar putea ajunge deasupra României, depinde de cum bate vântul. Oricum, concentraţia de radiaţii este de 10.000 de ori mai mică decât în cazul accidentului de la Cernobâl şi nu pune în pericol sănătatea şi culturile".
Norul radioactiv care provine de la centrala Fukushima a ajuns ieri deasupra Parisului, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Franceze de Siguranţă Nucleară (ASN). Autorităţile franceze au dat asigurări populaţiei că nivelul radiaţiilor va fi de 10.000 de ori mai mic decât cel înregistrat în 1986, după