O substanţă prezentă în creier controlează preferinţele sexuale ale şoarecilor masculi, arată un studiu făcut in China.
Şoarecii masculi cărora li s-a scos serotonina din creier şi-au pierdut preferinţa pentru femele, scrie BBC. Serotonina este o substanţă prezentă în creier, în sânge şi în canalul gastro-intestinal, cu rol important în trimiterea mesajelor nervoase, dar şi în contracţia musculaturii şi în dilatarea vaselor de sânge.
Cercetătorii spun că este pentru prima dată când s-a dovedit o legătură între un neurotransmiţător (substanţă care ajută la transmiterea mesajelor în creier) şi preferinţele sexuale ale mamiferelor.
Când li s-au prezentat posibili parteneri sexuali, şoarecii care nu prezentau serotonină în creier nu au arătat vreo preferinţă pentru masculi sau pentru femele. Iar când aceşti şoareci au fost lăsaţi într-o cuşcă, alături de masculi "sănătoşi", ei au emis sunete de împerechere.
Explicaţia: acestor şoareci le-a fost extirpată o genă numită triptofan hidroxilasa, care are un rol important în producerea serotoninei.
Însă, în momentul în care şoarecilor le-a fost injectată serotonină în creier, preferinţele lor sexuale pentru femele s-au "reactivat".
Încă nu se pot trage aceleaşi concluzii şi pentru oameni
Cercetătorii susţin că încă nu pot spune clar dacă bărbaţii care prezintă un nivel scăzut de serotonină în creier au înclinaţii homosexuale. Totuşi, studiile făcute în acest sens au dovedit că un nivel scăzut al serotoninei înseamnă mai puţină agresivitate, impulsivitate şi dorinţe sexuale.
"Ar putea exista o legătură între serotonină şi homosexualitate, dar trebuie să ne ferim de concluzii pripite. Studiile vor continua", explică unul dintre cercetătorii chinezi.
O substanţă prezentă în creier controlează preferinţele sexuale ale şoarecilor masculi, arată un studiu făcut in China.
Ş