După o călătorie de peste 17.000 de kilometri, particulele radioactive emise de centrala nucleară avariată de la Fukushima vor ajunge astăzi şi deasupra României. Specialiştii spun însă că acestea nu reprezintă nici un risc pentru populaţie.
Norul radioactiv, cu o dimensiune de 20x500 de metri şi al cărui poluant principal este izotopul radioactiv cesiu 137, a trecut ieri peste Franţa, după ce a traversat două oceane şi America. În următoarele zile va survola Europa, ajungând cel mai probabil astăzi deasupra României. Radiaţia norului este însă de un milion de ori mai mică decât radiaţia naturală la care oamenii sunt expuşi zilnic.
Franţa rămâne calmă
Institutul de Protecţie Radioactivă şi Siguranţă Nucleară al Franţei, IRSN, a anunţat că particulele radioactive nu reprezintă nici un pericol pentru locuitorii Europei. Concentraţia de izotopi radioactivi este prea mică pentru a putea fi detectată de cele 170 de balize de monitorizare a radioactivităţii din spaţiul aerian al Franţei folosite de institut şi nu depăşeşte 0,001 Becquerel pe metru cub de aer (Bq/mc). Drept comparaţie, valorile măsurate în apropierea centralei de la Cernobîl în 1986 erau de circa 100.000 Bq/mc, iar deasupra Franţei au atins între 1 şi 10 Bq/mc. Astăzi, la aproape 25 de ani după accidentul nuclear din fosta URSS, în aerul de deasupra Franţei persistă încă o activitate slabă a izotopului cesiu 137.
Reziduurile radioactive emise la Fukushima şi măsurate deasupra Europei vor fi, prin urmare, de 1.000-10.000 de ori mai mici decât cele observate în urma accidentului de la Cernobîl - din două motive: în primul rând, deoarece explozia centralei de la Cernobîl a propulsat în aer o cantitate mult mai mare de particule radioactive, iar în al dolea rând, din cauza distanţei mari la care a avut loc accidentul de la Fukushima; produsele radioactive prezente în aer au avut astfel