Un studiu al băncii HSBC arată că cererea de petrol la nivel mondial se va dubla până în anul 2050. Cu un miliard de maşini în plus pe şosele, omenirea va consuma atât de mult încât energia se va lua cu raţia sau cu arma
Într-un comentariu pe blogurile The Telegraph, Jeremy Warner, unul dintre cei mai mari analişti economici din Marea Britanie, spune că industria petrolieră nu va putea produce o cantitate de două ori mai mare de petrol până în 2050. Analiza HSBC arată că cererea de petrol din China, India şi alte pieţe emergente creşte puternic, dar şi în cazul economiilor dezvoltate se observă o creştere importantă.
Creşterea cererii de petrol la nivel mondial cu 110% până în 2050 (la 190 milioane barili de petrol pe zi) va duce la o creştere similară a cererii de energie. Cantitatea de CO2 din atmosferă va ajunge la un nivel de 3,5 ori mai ridicat decât plafonul pe care oamenii de ştiinţă îl consideră sigur.
"Boom-urile de pe piaţa energiei se datorează, în general, întreruperii alimentării aprovizionării cu combustibili. Tulburările din Orientul Mijlociu, dezastrul nuclear din Japonia, problemele din Africa de Nord şi rezervele limitate crează presiuni şi mai mari. În SUA, consumul de petrol pe cap de locuitor este cu mult mai mare decât în oricare altă parte a lumii. E nevoie de o schimbare de mentalitate, de o schimbare în standardele de viaţă ale oamenilor. Pentru asta e nevoie de o voinţă colectivă puternică", spune Jeremy Warner în comentariul său pe un blog The Telegraph.
Tensiunile privind cererea de petrol ar putea produce o instabilitate geopolitică şi mai mare care ar putea avea urmări catastrofale în toată lumea.
Reducerea consumului din SUA la nivelul din Europa ar însemna o economie la nivel mondial egală cu exportul total al Arabiei Saudite.
"Un preţ mai mare al energiei va duce sigur la o eficienţă mai mare şi o cr