„România şi Bulgaria mobilizează în ajutorul coaliţiei anti-Gaddafi două fregate second hand” (Gândul). „De ce a întârziat Băsescu la cruciadă împotriva lui Gaddafi?” (România Liberă). „Severin huiduit şi trimis în ultima bancă la Bruxelles” (Adevărul). „Norul de la Fukushima ajunge în România” (România Liberă).
Ce valuri face fregata care pleacă la război. Deşi armamentul fregatei, la bordul căreia se vor afla 205 marinari români, nu se ridică nici pe departe la nivelul tehnologic al navelor aliate, experţii militari chestionaţi de Evenimentul Zilei susţin că o operaţiune de embargo nici nu necesită un armament sofisticat, migraţia ilegală din zonă putând fi cea mai mare problemă cu care s-ar putea confrunta marinarii români.
„România şi Bulgaria mobilizează în ajutorul coaliţiei anti-Gaddafi două fregate second hand”, scrie Gândul care remarcă şi faptul că nava bulgărească va ajunge în largul coastelor Libiei de patru ori mai repede decât Regele Ferdinand. „Nu era un dezastru să fi zis "pas" unui război de data aceasta” – notează Bogdan Munteanu în editorialul Gândul. Însă, continuă el, „am fi putut să o facem elegant, urmând exemplul polonez. Varşovia sprijină doar logistic coaliţia, dar nu s-a auzit vreo vorbă aspră pe tema aceasta de la Washington sau de la Paris, iar Barack Obama nu şi-a anulat vizita de la Varşovia, din mai 2011”.
„De ce a întârziat Băsescu la cruciada împotriva lui Gaddafi?”. Sabina Fati crede că după ce „ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a aruncat mai mult în şoaptă: «Nu-i vom putea ajuta pe toţi», Traian Băsescu a înţeles mai repede decât partenerii săi că situaţia devine tot mai complicată”. În acelaşi timp, consideră editorialista României Libere, „NATO este obligată să intervină pentru a da o lecţie dictatorilor arabi: cei care-şi omoară poporul vor fi pedepsiţi, ceilalţi pot să se retragă, cu