* ADEVĂRUL
* Povestea fregatei cu care plecăm la război
Fregata "Regele Ferdinand" pe care România o trimite în conflictul din Libia va avea misiune de patrulare. Nava nu este echipată de luptă, ci doar de blocadă. Nava românească trebuie să monitorizeze traficul naval către Libia, iar vasele pe care le detectează trebuie să-i ofere toate informaţiile cerute şi să i se supună ordinelor.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis marţi seară implicarea României în impunerea condiţiilor de respectare a embargoului vânzărilor de armament către Libia cu fregata "Regele Ferdinand" şi cu doi ofiţeri de stat-major din Forţele Navale. Anunţul a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu, care duminică declarase la TVR că România aşteaptă semnalul NATO pentru a se implica în războiul din Libia.
* Nave scoase din uz, luate la suprapreţ
Contractul de achiziţie pentru cele două fregate tip 22, "Coventry" şi "London" (devenite ulterior "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria") a fost acceptat de România prin Hotărârea de Guvern 1423/2002. Din partea Ministerului Apărării, documentul a fost semnat de actualul director al SRI, George Cristian Maior, pe atunci secretar de stat în MApN. Alături de acesta şi-au mai dat acordul Dan Ioan Popescu, ministrul Industriei, şi Mihai Tănăsescu, ministrul de Finanţe.
Deşi în Europa există mai mulţi producători consacraţi de nave de luptă, România a cumpărat cele două fregate fără licitaţie, prin negociere cu o singură sursă. Guvernul României se angaja să plătească pe cele două nave, "disponibilizate de către Marina Regală britanică", suma de 116 milioane de lire sterline (circa 150 de milioane de euro).
* Campania din Libia, coordonată politic de un comitet ad hoc
Ambasadorii la NATO au aprobat o structură de comandă-hibrid pentru Libia. Ceea ce înseamnă că alianţa va conduce numai operaţiunile mili