La 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun, Biserica prăznuieşte Vestea cea Bună (Blago Vesti în slavă) a Mântuirii Lumii adusă Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavriil. Dezlegare la peşte.
Ascultaţi mai jos o minunată predică a vrednicului de pomenire Bartolomeu Anania şi citiţi explicaţiile despre praznicul Bunei Vestiri într-un fragment din articolul semnat de Părintele Timotei Aioanei în ziarul Lumina.
Buna Vestire, începutul mântuirii noastre
De demult, în Paradis, printr-o femeie a intrat păcatul în lume. La “plinirea vremii”, tot printr-o femeie, păcatul trebuia biruit.
“Potrivnica şarpelui” şi “fecioara îmbrăcată în lumină” trăia în Nazaretul Galileii. Era o copilă curată şi smerită, cu o credinţă autentică, puternică şi o iubire sfântă care se îndrepta doar către Dumnezeu. Trăise la Templu şi învăţase acolo Legea cea Veche. Ştia proorociile. Era pildă celor din preajmă. Îşi ducea zilele în post şi rugăciune, punându-şi nădejdea numai în Dumnezeu. Se păstrează şi acum la Nazaret ruinele casei în care a trăit Preacurata Fecioară. În apropiere se găseşte şi un izvor de unde Fecioara aducea apă pentru casă.
Acolo, la Nazaret, trimis a fost Arhanghelul Gavriil să-i aducă vestea că va lua în pântece şi va naşte pe Fiul celui Preaînalt: “Bucură-te ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.” Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: “Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?” Şi îngerul i-a zis: “Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele Lui Iisus” (Ev. Luca I, 28-31).
Sfântul Grigorie Palama spune că Arhanghelul bunelor vestiri se desfăta de curăţenia şi frumuseţea gândurilor Fecioarei.
Ca una care voia să-şi păstreze neîntinată fecioria, Maria rămâne uimită de vestirea adusă de