Mase de aer contaminate în urma accidentului nuclear din Japonia au ajuns deasupra Franţei, fără să provoace însă nici o reacţie deosebită de panică. Mai degrabă, unele sectoare ale economiei franceze riscă să se resimtă în urma catastrofelor în lanţ, care s-au produs în Japonia.
Nu eventualele particule radioactive venite din Japonia îi afectează pe francezi, ci mai degrabă aprovizionarea cu unele piese de schimb. Autorităţile franceze au evitat de altfel să recurgă la formule de genul "nor radioactiv" şi au subliniat că situaţia nu este în nici un fel comparabilă cu ceea ce s-a întâmplat când s-a produs explozia de la Cernobâl, în 1986.
Populaţia franceză nu este sfătuită să ia pastile de iod, cum s-ar părea că erau tentaţi unii.
Importurile de produse proaspete din Japonia sunt supuse unui control serios. Şi oricum au fost sistate importurile de legume şi fructe provenind din arhipelagul nipon.
Pentru moment, deci, francezii nu sunt în situaţia de a fi afectaţi din cauza lanţului de catastrofe din Japonia, decât din punct de vedere economic. O fabrică de automobile şi-a închis porţile timp de o săptămână, pentru că japonezii au sistat trimiterea unor piese componente.
Şi pe plan mondial se resimte de altfel industria automobilului, precum şi cea electronică, din cauza problemelor de aprovizionare cu componente japoneze. În ultima săptămână, spun specialiştii, industria mondială a devenit conştientă de "nipono-dependenţa" sa în special în domeniul unor echipamente sofisticate.
Cum japonezii sunt extrem de discreţi, inclusiv în materie de statistici, numeroase mari firme din Statele Unite sau din Europa nici nu ştiau ce şi cât se fabrica în multe uzine japoneze şi a trebuit să intervină această ruptură de stoc, pentru a descoperi dependenţa lor faţă de Japonia.
Mase de aer contaminate în urma accidentului nuclear din J