Intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen nu este de dorit, câtă vreme evaluările nu vor fi complet satisfăcătoare. Iată ce arată o rezoluţie discutată miercuri seară de parlamentarii francezi. În Adunarea Naţională a Franţei a avut loc o dezbatere pe tema "actualităţii din Spaţiul Schengen". În centrul discuţiilor, o rezoluţie adoptată de Comisia de Afaceri Europene a Parlamentului francez.
Dezbaterea la care au luat parte foarte puţini aleşi francezi – 15 dintr-un total de 577 – plus ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez nu s-a soldat cu vreun vot. Ea era destinată doar să "alimenteze" argumentele Franţei la viitoarele discuţii pe plan european, privind extinderea Spaţiului Schengen.
Rezoluţia pe care au analizat-o deputaţii francezi arată că "România şi Bulgaria au făcut eforturi în procesul de pregătire a aderării lor la Spaţiul Schengen. Data intrării lor în acest spaţiu de liberă circulaţie nu trebuie să fie însă grăbită, din raţiuni politice, ci trebuie să fie fondată pe respectarea criteriilor prealabile aplicării acquis-ului Schengen, stabilite în cadrul lucrărilor Consiliului UE".
Cerând autorităţilor bulgare şi române "să pună cu toată rigoarea necesară în practică reformele indispensabile reuşitei Mecanismului de Cooperare şi Verificare, reforme ce vor avea un impact asupra securităţii ansamblului Spaţiului Schengen", deputaţii francezi sunt aşadar de părere că"intrările României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen nu sunt de dorit, câtă vreme evaluările nu vor fi complet satisfăcătoare".
În perspectiva apropiatelor analize ce se vor face despre stadiul de pregătire sau nu al celor două ţări, oficialii francezi insistă pe o redefinirie a criteriilor Schengen, acestea fiind, spune Parisul, "cu lacune".
Intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen nu este de dorit, câtă vreme evaluările n