Primul calculator electronic realizat în mediul universitar din România a împlinit 50 de ani. Expus la Muzeul de Artă, cel mai vechi sistem de calcul din Timişoara va fi celebrat, vineri, printr-o serie de activităţi festive şi culturale. Calculatorul a fost conceput şi pus în funcţiune în 1961, la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic, din Timişoara, creând o şcoală ai cărei reprezentanţi au contribuit la formarea şi dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei informaţiei în România.
O aniversare care onorează Timişoara
În 24 martie se împlinesc 50 de ani de la punerea în funcţiune a MECIPT-1 Maşina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic din Timişoara, prioritate şi pionierat timişorean în calculatoarele electronice nu numai din România, ci şi din Europa.
Evenimentul va fi marcat, vineri, printr-o serie de manifestări, startul fiind dat la ora 11 cu o întâlnire festivă la Rectoratul Politehnicii, urmată de o expoziţie foto şi de documente “mecipt-iene” şi de dezvelirea unei plăci memoriale, sub ferestrele clădirii unde a fost Centrul de Calcul. Seria de activităţi, organizate de Universitatea Politehnica împreună cu Asociaţia pentru Tehnologiile Informaţiilor şi Comunicaţii, va continua cu o vizită la Muzeul de Artă, din Piaţa Unirii, unde este expusă o parte din MECIPT-1, în cadrul expoziţiei “De la primele scrieri la multimedia”.
Calculatorul a fost conceput şi pus în funcţiune la Timişoara, în 1961, de către o echipă condusă de Iosif Kaufmann şi Wilhelm Lowenfeld, de la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic, fiind primul din mediul universitar din România şi al doilea după CIFA-1, realizat la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti. “MECIPT a fost, însă, mai mult decât o familie de calculatoare, el a creat o şcoală ai cărei reprezentanţi au contribuit