În Adunarea Naţională a Franţei a avut loc miercuri seară o dezbatere pe tema "actualităţii din Spaţiul Schengen". S-a luat în discuţie o rezoluţie adoptată recent de Comisia de Afaceri Europene a Parlamentului francez, rezoluţie ce propune ca"data intrării României şi Bulgariei în acest spaţiu de liberă circulaţie să nu fie grăbită".
Chestiunea Schengen, până nu demult în centrul atenţiei comentatorilor şi a responsabililor francezi s-a dovedit miercuri seară sterilă şi "fără atracţie la public". Absenteismul cronic dovedit miercuri arată că de fapt deciziile importante nu sunt luate de deputaţi, ele sunt dictate încă din amonte de Guvern, Parlamentul fiind mai mult sau mai puţin o cameră de înregistrare.
Rezoluţia dezbătută nu a fost de altfel votată la sfârşit de aleşi, ea fusese în prealabil adoptată de Comisia de Afaceri Europene şi de cea a Legilor.
Uimitoare totuşi lipsa de interes pe care au arătat-o miercuri seară deputaţii francezi pentru această temă ce se vrea foarte "sensibilă" - cel puţin aşa a fost descrisă de participanţii la dezbateri. Doar o mână de aleşi erau prezenţi în hemiciclu, erau vizibili numai 15, dintr-un total de 577. Parcă era mai mult personal tehnic în hemiciclu decât aleşi ai poporului. În faţa lor, ca să le răspundă la întrebări, Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene, avocat necondiţionat al amânării cu orice preţ a intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Alt semn că dezbaterea era fără interes sau cel puţin dinainte jucată: în tribunele presei nu se înghesuia nimeni – un singur ziarist prezent, subsemnatul – în timp ce pe băncile publicului se puteau zări doar doi reprezentanţi ai corpului diplomatic român în post la Paris. Ora fixată pentru discuţii, 21.30 şi ziua din săptămână, miercuri, când mai toţi deputaţii au plecat deja spre circumscripţiile lor electorale, mai a