Refuzul lui Adrian Severin de a-şi da demisia din Parlamentul European pune într-o lumină nefavorabilă nu doar PSD, ci întreg grupul de eurodeputaţi români. Unii dintre colegii acestuia se tem că le-ar putea fi îngreunat, pe viitor, accesul la unele funcţii.
Dincolo de investigaţia „Sunday Times" şi de concluzia că se găsesc în Parlamentul European şi deputaţi dispuşi să depună amendamente contra anumitor sume de bani, imaginea României este afectată o dată în plus de încăpăţânarea lui Adrian Severin de a nu-şi prezenta demisia. Colegii acestuia de delegaţie spun că este aproape imposibil de anticipat în întregime efectele gestului social-democratului.
Unii spun însă răspicat că atitudinea lui Severin poate afecta felul în care sunt percepuţi eurodeputaţii români şi, inclusiv, poate îngruna accesul la unele funcţii. „România va avea de suferit, mai ales că Parlamentul European nu este un for în care să te foloseşti de tertipuri avocăţeşti. Aici, performanţa fiecărui europarlamentar depinde şi de credibilitatea pe care reuşeşte să şi-o construiască", a declarat, pentru RL, eurodeputatul Iuliu Winkler (UDMR). O părere similară are şi fostul membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Minodora Cliveti. Aceasta este, de altfel, cea care i-ar lua locul lui Adrian Severin, după lista de candidaţi a PSD şi rezultatele obţinute în alegerile din 2009. „Reputaţia, renumele fără pată sunt esenţiale. Prin urmare, răspunsul meu este: Da! Va fi îngreunat accesul la unele funcţii, iar eurodeputaţii români vor întâmpina probleme în a-şi promova propunerile", ne-a declarat Cliveti. În opinia acesteia, Adrian Severin „trebuia să se gândească şi la România, şi la datoria pe care o are faţă de partidul care l-a susţinut".
Situaţia este văzută totuşi în mod diferit de eurodeputatul Marian-Jean Marinescu. Acesta consideră