Avioanele israeliene au atacat ieri militanţii palestinieni din Gaza, ca răspuns la rachetele lansate de aceştia. Nu au existat răniţi nici de partea Israelului şi nici de partea militanţilor palestinieni, dar evoluţia evenimentelor indică o posibilă reluare a ostilităţilor în regiune.
Tensiunile au escaladat în ultimele săptămâni, culminând, miercuri, cu un atentat la Ierusalim, în care au murit două persoane (printre care o turistă britanică) şi zeci de persoane au fost rănite. Tot, miercuri, israelienii au ripostat, prin atacuri aeriene împotriva militanţilor, făcând patru victime în rândul civililor din Gaza, potrivit AP.
Citiţi şi:
Israel: un român, lider al Partidului Muncii
Vor recunoaşte europenii un stat palestinian?
Este cea mai mare escaladare a tensiunilor dintre cele două părţi, după doi ani de calm relativ ce au urmat invaziei israeliene în Gaza, din decembrie 2008 şi în condiţiile stagnării procesului de pace. Ieri, înainte de plecarea într-o vizită oficială în Rusia, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a avertizat pe militanţi să nu pună la încercare „cortina de fier" a Israelului şi a promis „o replică dură". El şi-a exprimat totuşi speranţa că va fi reinstalat calmul".
Români printre victime?
Niciuna din părţi nu vrea cu adevărat un război, dar există îngrijorări că situaţia ar putea scăpa de sub control. Hamas, care a preluat, prin violenţe, controlul Fâşiei Gaza în iunie 2007, priveşte impasul diplomatic ca pe o dovadă că numai lupta armată împotriva Israelului va duce la crearea unui stat palestinian.
Ambasada României la Tel Aviv a comunicat ieri că menţine contactul cu autorităţile israeliene pentru a verifica dacă printre victimele atentatului de miercuri se află şi cetăţeni români. O persoană (de cetăţenie britanică) a murit şi zeci au fost rănite în atentatul comis î