Senatorii au votat cu 90 de voturi pentru şi o singură abţinere propunerea de sancţionare cu avertisment a unor contravenţii la legislaţia rutieră precum depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise, folosirea telefoanelor fără dispozitiv hands-free, nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers şi nepurtarea centurii de siguranţă.
Proiectul de lege, care a fost iniţiat de senatorul democrat-liberal Dumitru Florian Staicu, a primit avizul negativ al Guvernului şi al Poliţiei Rutiere, dar a trecut fără amendamente semnificative de comisiile de specialitate. De fapt, singurul amendament notabil s-a referit la o precizare de ordin formal. Iniţiatorul confundase o ordonanţă de urgenţă cu o lege şi senatorii din comisia juridică au făcut corecţia necesară. Guvernul s-a opus proiectului de lege, considerând că este preferabilă situaţia actuală, în care agentul de poliţie rutieră are libertatea de a decide când să sancţioneze cu amendă şi când cu avertisment o contravenţie.
Senatorul liberal Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, a explicat votul favorabil dat proiectului propus de Florian Staicu: "Nu este vorba de a dezincrimina aceste contravenţii, ci de a le da o şansă celor care încalcă regulile de circulaţie întâmplător. Avertismentul se dă o singură dată, dacă eşti prins repetând aceeaşi contravenţie, primeşti amendă. Cu alte cuvinte, nu îi încurajăm pe vitezomani, însă considerăm că oricui i se poate întâmpla, o dată, să depăşească viteza maximă admisă, fără să intenţioneze asta. Subliniem rolul disciplinar dar şi educativ al Poliţiei Rutiere: când greşeşti prima oară, un avertisment este bine-venit, a doua oară nu mai eşti iertat", a declarat Meleşcanu, pentru gândul.
"Revenim cu modificări ulterioare, atunci când sistemul informatic al Poliţiei Rutiere va fi pus la punct"
@N_