„Siria are o tradiţie neagră a înăbuşirii în sânge a manifestațiilor” (Liberation). „Războiul din Libia va dura destul de mult şi asta pentru un motiv simplu: Gaddafi are bani” (Neue Zurcher Zeitung). „Europa trebuie să se pregătească să facă faţă unui val de refugiaţi” (Suddeutsche Zeitung). „Toate eforturile de până acum ale Guvernului de la Lisabona s-au risipit” (Publico).
Începem cu actualitatea din Siria şi cu ziarul francez Liberation, care are un titlu cu multiple sensuri: „Insurecția arabă pe drumul Damascului”.
Liberation notează că în faţa revoltelor populare, regimul lui Bashar al Assad a început să facă promisiuni. Astfel, o consilieră a preşedintelui a anunţat că Guvernul consideră revendicările populare ca fiind legitime, că starea de urgenţă va fi anulată şi că vor fi create mecanisme eficace pentru a lupta împotriva corupţiei. Rămâne de văzut în ce măsură aceste promisiuni îi vor calma pe manifestanţi, pentru că, în acelaşi timp, Puterea a reprimat extrem de brutal protestele din Deraa, un oraş din sudul ţării. Nu mai puţin de 100 de persoane ar fi fost ucise aici de forţele de ordine, ceea ce a provocat critici dure din partea comunităţii internaţionale. Liberation aminteşte că „Siria are o tradiţie neagră a înăbuşirii în sânge a manifestațiilor. În 1982, regimul lui Hafez al Assad, tatăl lui Bashar, a omorât peste 20 de mii de oameni în oraşul Hama, care căzuse în mâinile insurgenţilor islamişti. Astăzi, Guvernul încearcă să combine metodele dure cu promisiunile sociale. Un fond de 230 de milioane de euro a fost creat pentru a ajuta familiile cele mai sărace”.
Să continuăm cu operaţiunile din Libia. În Elveţia, ziarul Neue Zurcher Zeitung crede că „războiul din Libia va dura destul de mult şi asta pentru un motiv simplu: Gaddafi are bani”. Ori, după cum spunea Cicero, banul e nervul războiului. Gaddafi face un cocktail din