Stilul de viaţă stresant ne oboseşte peste măsură, iar creierul resimte acest lucru cel mai acut. Prin urmare, apar mici probleme de memorie şi de concentrare. Iată ce alimente ar trebui să introduci în dietă pentru a fi sigur că ţii pasul cu fiecare zi.
Inevitabil, pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul îmbătrâneşte, iar acest lucru se resimte mai întâi la nivelul memoriei. Problemele de memorie pot fi accentuate de stres şi de stilul de viaţă dezordonat, de dieta bogată în grăsimi „rele" şi de somnul insuficient. În aceste condiţii, nici nu este de mirare că multe persoane se plâng de faptul că au probleme cu memoria şi apelează la tot felul de artificii (suplimente alimentare).
Potrivit medicilor, tulburările de memorie trebuie prevenite, mai ales că sunt un factor de risc pentru demenţă. Iar pe lângă citit şi anumite jocuri (sudoku, integrame), cel mai bun mod de a menţine memoria în formă este dieta.
1- Peştele gras îmbunătăţeşte activitatea creierului
Oamenii de ştiinţă britanici de la Colegiul Universitar „King" recomandă persoanelor care au probleme cu memoria să consume, de cel puţin cinci ori pe săptămână, peşte gras (somon, macrou, hering, ton). Acest tip de peşte conţine acizi graşi Omega 3
care, pe de o parte, se regăsesc în compoziţia materiei cenuşii, iar pe de altă parte, contribuie la refacerea conexiunilor dintre neuroni. Persoanele care nu agreează peştele pot suplimenta dieta cu capsule care conţin ulei de peşte, administrate la recomandarea medicului.
2- Legumele verzi previn declinul intelectual
Persoanele care mănâncă zilnic trei porţii de legume cu frunze verzi prezintă un risc cu 40 la sută mai mic de a avea probleme cu memoria pe măsură ce înaintează în vârstă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Centrul Medical al Universităţii „R