Statele membre UE au cedat în faţa cererilor recente ale Germaniei pentru finanţarea unui mecanism permanent de salvare a statelor din Zona euro afectate de crize economice şi au dat asigurări că va fi oferită susţinere financiară Portugaliei, dacă va fi nevoie.
Anterior, miniştrii de finanţe conveniseră să pompeze 40 de miliarde de euro în fond în 2013, la care să se adauge trei tranşe mai mici, în următorii ani.
În pofida obiecţiilor iniţiale din partea Spaniei şi Italiei, liderii au convenit joi asupra a cinci plăţi anuale, de 16 miliarde de euro, începând din 2013, ceea ce reduce presiunea asupra finanţelor publice Germane în 2013, an electoral.
"Am confirmat aceste 'aspecte operaţionale' ale mecanismului permanent de stabilitate. Ne vom asigura că 500 de miliarde de euro sunt disponibili cu rating AAA", a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, după reuniune.
Mecanismul va înlocui în 2013 facilitatea temporară de salvare instituită anterior.
Liderii din Zona euro au ajuns anterior la un acord privind un set de măsuri care să asigure o consolidare a coordonării economice. Acordul a fost numit "Pactul euro plus" de către Van Rompuy, după ce grupului i s-au alăturat şi ţări care nu au adoptat moneda unică europeană - Danemarca, Polonia, Letonia, Lituania, România şi Bulgaria.
"S-a decis crearea pactului pentru Europlus, care până acum se numea pactul pentru competitivitate. România a fost printre cele 6 state care au aderat azi la pactul Europlus. Unul dintre piloni este legat de stimularea competitivităţii. Un alt obiectiv este reducerea birocraţiei, îmbunătăţirea educaţiei. La cercetare recunoaştem că nu am reuşit să facem mare lucru. Al doilea pilon este legat de stimularea angajării forţei de muncă", a declarat presedintele Traian Basescu, dupa încheierea summitului de la Bruxelles, potrivit Mediafax.ro.