Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti, susţine că guvernul elen se aşteaptă ca în ultimul trimestru al anului acesta sau la începutul lui 2012 economia greacă să înceapă să înregistreze rate pozitive de creştere ca urmare a măsurilor luate. Mai mult, se estimează o creştere a sectorului turistic faţă de anul trecut şi implicit a veniturilor din turism.
"Deşi Grecia a reuşit să reducă deficitul cu 6% anul trecut, gradul foarte mare de îndatorare al ţării continuă să fie o problemă. Pot spune că România are un mare avantaj prin faptul că datoria pe care o are este limitată ca procent din PIB", a declarat el. Se estimează că datoria Greciei va ajunge în 2013 la 158% din PIB, potrivit FMI. Cea mai mare parte a datoriei este deţinută de băncile şi de fondurile de pensii din Grecia, dar şi de instituţiile financiare din Franţa şi Germania. Pe de altă parte, datoria publică a României era de 38% din PIB (46 mld. euro) anul trecut.
În opinia lui Poukamissas, România are multe posibilităţi de dezvoltare, pentru că încă se află cu mult sub media ţărilor europene. "Deşi sunt convins că trendul pe care îl va urma economia românească este unul crescător, nu cred că se vor mai înregistra rate de creştere de 7% ca în anii anterior. Chiar dacă acest lucru ar fi posibil, este indicat să se evite această rată. Este mai bine să ai rate anuale de creştere mai modeste, dar care să fie sustenabile", a spus el.
Ambasadorul Greciei în România mai susţine că nu poate spune despre România că este o ţară a tuturor posibilităţilor, fiind de părere că ar fi exagerat, însă poate afirma că este ţara unor posibilităţi bune pentru investitorii greci. Poukamissas explică că acest lucru se datorează dimensiunilor pieţei, resurselor naturale, oamenilor disciplinaţi şi existenţei unei culturi a cooperării cu străinii.
Cu to