Un fost jurnalist irakian şi un călugăr tibetan povestesc pentru cititorii EVZ cum s-au refugiat în ţara noastră şi că vor să rămână aici deoarece românii sunt un popor tolerant şi liniştit. Sursa: ADI PÎCLIȘAN
În timp ce din ce în ce mai mulţi români se gândesc să plece din ţară, zeci de refugiaţi din Irak, Nepal, Camerun sau Afganistan aşteaptă cu sufletul la gură să primească azil în România, ţara unde visează să-şi împlinească viaţa. Un ziarist din Bagdad, un sculptor irakian, un călugăr tibetan, doi camerunezi şi doi afgani de la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă Timişoara au povestit pentru EVZ cum au ajuns în România şi de ce ar vrea să trăiască aici.
Din Tibet în România
Dhonden are 32 de ani şi este din Tibet. E unul dintre susţinătorii fideli ai lui Dalai Lama, a participat la acţiuni de protest, a fost arestat şi bătut. A trăit o vreme ascuns, apoi a decis să emigreze.
A traversat Himalaya la picior, timp de 20 de zile, ca să poată fugi în Nepal. De acolo, călugărul tibetan a ajuns la Moscova şi apoi în România.
"Am fugit după ce membrii familiei m-au făcut să înţeleg că acolo îmi făceam rău şi mie, dar le făceam rău şi lor", povesteşte tânărul.
A plătit 10.000 de dolari ca să plece din Irak
Maher (27 de ani) a lucrat trei ani şi jumătate ca jurnalist politic în Irak, la Bagdad. E la Timişoara de un an şi două luni şi a început să înveţe limba română.
"Oamenii nu pleacă din Irak fiindcă e o ţară săracă, ci pentru că este război şi căutăm linişte, securitate. Aici nu sunt războaie", îşi începe povestea fostul jurnalist al "Alghad Almoshreq" ("Viitorul luminos").
Maher spune că a fugit din Irak deoarece a scris articole împotriva guvernului şi a fost torturat din cauza asta. "Când scriam ceva, mă implicam foarte mult", susţine tânărul irakian,