Zălăuanul Dorin Paşca se afla în Japonia când a avut loc cutremurul de 8,9 grade pe scara Richter.Întors acasă fiindcă i-a expirat viza, el spune că în Yokohama, oraşul în care a locuit, japonezii nu s-au arătat deloc speriaţi sau îngrijoraţi de puternicul seism. Asta mai ales datorită culturii şi educaţiei pe care le au.
Dorin Paşca, un localnic de 45 de ani din Zalău, s-a întors din Japonia la câteva zile după catastrofa din această ţară.
Nu cutremurul propriu zis este cel care a provocat pierderi, spune el. Şi crede că nici radioactivitatea nu prezintă un risc atât de mare pe cât se vorbeşte în ziare şi la televiziuni. Doar tsunami-ul a provocat distrugeri. „Nu m-am întors de frica pericolului radioactivităţii, ci pentru că mi-a expirat viza”, spune Dorin.
„Dacă e doar atât, nu e rău!“
El a plecat în Japonia în luna decembrie să fie alături de soţia sa, Yoko şi de fiica sa, Maki, care locuiesc în Yokohama, oraş aflat la 25 de kilometri de Tokyo. Cutremurul din 11 martie l-a prins acasă, aşteptându-şi fetiţa să vină de la şcoală.
„Când a început cutremurul, a trebuit să sprijin dulapul cu cărţi să nu se răstoarne. Pe Maki a prins-o pe stradă. Însă copiii nu au percepţia pericolului. Când a ajuns acasă, eu încercam să-i explic pericolul, însă ea voia să deseneze. Nu am văzut nici un om panicat. La japonezi este un semn de impoliteţe să-ţi exteriorizezi sentimentele. După primul val, am ieşit afară cu fiica mea, iar vecinul era şi el acolo. S-a uitat la clădire şi a spus: «Dacă e doar atât, nu e rău»”, povesteşte zălăuanul.
A aflat că nicio clădire nu s-a prăbuşit din cauza cutremurului, ci numai în urma tsunami-ului. Tot tsunami-ul a afectat şi reactoarele nucleare. „Numai cei care şi-au pierdut familiile şi casele mai plângeau, dar aşa, cu politeţe. E greu să empatizezi cu o mentalitate care este mult mai putern