După opt turnee naţionale în trio sau duo, pianistul Horia Mihail porneşte în luna aprilie într-un original turneu solo ce va cuprinderecitaluri în 12 oraşe din România, programate între 1 şi 21 aprilie, pentru ultimele dintre acestea pianistul urmând să călătorească alături de pianul său.
"Liszt de la început până la sfârşit. E practic un pariu pe care l-am făcut cu mine însumi. Aş fi putut să combin Liszt cu alţi compozitori fără nici un fel de problemă, însă până acum nu prea am cântat Liszt, iar în ultimii ani aproape deloc. De ce? Fiindcă este mai comod să nu cânţi Liszt. Fiind un pianist de excepţie la rândul său, Liszt a revoluţionat tehnica pianistică, iar ceea ce a scris el acum un secol şi jumătate sunt lucrări care pun probleme şi pianiştilor din secolul XXI", declară Horia Mihail.
O istorie de acum mai bine de 150 de ani
De unde a pornit ideea acestui original turneu a cărui ultimă parte presupune călătoria pianistului alături de pianul său la Hunedoara, Alba Iulia, Deva, Dumbrăveni şi Mediaş? Marele compozitor şi pianist Franz Liszt a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. Aceste concerte erau susţinute pe un pian Erard ce călătorea alături de pianist. Multe dintre recitalurile turneului său au avut caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unor şcoli, o parte din bani fiind împărţiţi săracilor, iar o altă parte diverselor asociaţii de muzicieni.
Vorbind despre Franz Liszt şi fantastica lui carieră de pianist concertist, Horia Mihail afirma: "Fani peste tot. Oamenii erau înnebuniţi să-l asculte, să-l vadă, să-l a