Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, leagă, într-un interviu acordat unei publicaţţii din Italia, dreptul de vot al românilor din străinătate de plata a cel puţin unui impozit în ţară.
Antonescu a lansat această idee vorbind despre proiectul Ministerului de Externe de a introduce votul prin corespondenţă la viitoarele alegeri.
"Dacă nu am avea precedentul lui 2009 şi dubii extrem de serioase privind corectitudinea cu care instituţiile statului dominate de PDL ar gestiona un asemenea sistem, poate că nu ne-am opune de principiu votului prin corespondenţă. Atâta vreme însă cât statul PDL-ist funcţionează aşa cum funcţionează, mi-e teamă că votul prin corespondenţă nu e decât unul dintre instrumentele prin care se pregăteşte fraudarea alegerilor viitoare în scopul perpetuării actualei puteri", a spus liderul PNL, citat pewww.gazetaromaneasca.com.
Liderul liberal a precizat că nu i s-a părut corect că la alegerile prezidenţiale din 2009 diferenţa dintre cei doi candidaţi, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, a fost făcută de votul românilor din diaspora, precizând că "efectele au fost suportate de cei din ţară".
"În timpul revoluţiei americane, cei din colonii spuneau 'no taxation without representation'. Eu aş spune astăzi 'no representation without taxation'. În fond, ca şi cetăţean, eşti 'coacţionar' al statului. Nu poţi doar să decizi asupra administrării lui, dar să nu participi cu nimic", a explicat Antonescu.
Acesta a adăugat că ar trebui, poate, gândit un sistem în care, "pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, condiţionăm dreptul la vot de plata a cel puţin unui impozit în ţară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat".
"Modele există. Poate ar trebui să fie şi un sistem de înregistrare electronică prealabilă a celor care intenţionează să-şi exercite dreptul la vot şi îndeplinesc această condiţi