Liderii Uniunii Europene au ajuns, în această dimineaţă, la un acord privind structura Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de susţinere a ţărilor cu probleme din zona euro. Sursa: REUTERS
Începând din 2013, Mecanismul European de Stabilitate va înlocui Facilitatea pentru Stabilitatea Financiară, prin intermediul căreia au primit au primit fonduri Grecia şi Irlanda. Mecanismul va avea o valoare totală de 700 de miliarde de euro, din care 80 de miliarde de euro cash şi restul capital la dispoziţie, sub formă de garanţii.
La începutul săptămânii, se stabilise ca Mecanismul să fie alimentat cu jumătate dintre cele 80 de miliarde de euro până în 2013, iar cealaltă jumătate să fie acoperită din contribuţii anuale, până în 2016.
Reuniţi de joi la Bruxelles, liderii UE au cedat însă insistenţelor Germaniei, principalul contributor la bugetul comunitar, şi au acceptat, azi, divizarea finanţării Mecanismului European de Stabilitate în cinci rate anuale, fiecare în valoare de 16 miliarde de euro, potrivit euractiv.com.
„Pactul euro plus”, aprobat
Şefii de state şi de guverne au ajuns şi la un acord asupra „Pactului euro plus”, care prevede o serie de măsuri de coordonare economică între semnatarii săi. Printre aceştia se numără şi şase state din afara zonei euro: România, Bulgaria, Danemarca, Polonia, Lituania şi Letonia. Marea Britanie, Suedia, Ungaria şi Cehia au decis să rămână în afara pactului, cel puţin deocamdată.
Propunerile din „Pactul euro plus” includ scăderea salariilor pentru sporirea productivităţii, reducerea impozitelor pe muncă, alinierea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă, stabilirea prin legislaţie a unul plafon maxim pentru datoria publică precum şi coordonarea mai bună a politicii fiscale în Uniunii Europene.
Formulă convenabilă României
Mecanismul de stabilitate convenit la nivelul