„Din plante“ nu înseamnă şi lipsit de riscuri. Unele remedii tradiţionale pot să diminueze, să anuleze sau să amplifice efectele tratamentelor cu medicamente de sinteză.
Spre deosebire de medicamentele alopate, remediile pe bază de plante nu conţin o singură substanţă activă, cunoscută în întregime. Tocmai de aceea, pot avea efecte neaşteptate, posibil nocive pentru organism. În plus, acestea interacţionează cu medicamentele clasice, iar dacă sunt luate fără recomandarea unui fitoterapeut, pot genera combinaţii toxice pentru organism. Iată câteva exemple.
Echinacea, interzisă în boli autoimune
Recunoscută pentru capacitatea ei de a stimula răspunsul imun şi de a preveni, astfel, răcelile, echinacea poate pune probleme dacă se combină cu medicamente imunosupresoare (de exemplu, metotrexatul), recomandate în cazul bolilor autoimune. De asemenea, ea poate să potenţeze efectul hepatotoxic al unor medicamente precum antifungicele, antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele sau statinele (medicamente hipocolesterolemiante).
Şi banala scorţişoară poate fi un pericol pentru ficat, dacă se combină în doze mari cu aceste medicamente, precum şi cu amiodarona (un antiaritmic) sau cu tuberculostaticele (izoniazida). Pe de altă parte, armurariul protejează într-o oarecare măsură ficatul de toxicitatea medicamentelor.
Ginkgo biloba creşte riscul de sângerare
Aliatul circulaţiei şi al memoriei, Ginkgo biloba potenţează efectul medicamentelor anticoagulante, de tipul aspirinei sau heparinei, combinaţie în care poate provoca hemoragii. Remedii cu efect similar sunt usturoiul, ginsengul, ghimbirul sau muşeţelul, dacă sunt folosite în doze mari.
Ginkgo biloba trebuie evitat şi de către persoanele care se află în tratament pentru epilepsie. În plus, usturoiul favorizează scăderea tensiunii arteriale. De aceea, e