Statul nu renunţă la formarea celor doi giganţi energetici şi va contesta în instanţă prin Ministerul Economiei şi companiile pe care le controlează decizia Curţii de Apel de săptămâna trecută, care a respins înfiinţarea Electra „Demersul pe care îl avem în vedere este argumentat şi de decizia favorabilă definitivă, pronunţată într-o speţă similară de Tribunalul Argeş, în dosarul 1609/1259/2010, referitor la proiectul de constituire a companiei naţionale Hidroenergetica”, a anunţat Ministerul Economiei într-un comunicat. În data de 17 martie, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat de Nuclearelectrica împotriva hotărârii pronunţate de TB în dosarul nr. 49978/3/2010, rămânând astfel irevocabilă respingerea înregistrării Proiectului de constituire a Companiei Naţionale Electra.
Electra nu poate fi constituită din fuziunea societăţilor din energie, concomitent cu divizarea Hidroelectrica. Ca atare, Guvernul trebuie să vină cu alt proiect.
Electra urma să fie înfiinţată prin fuziunea Nuclearelectrica cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi sucursalele hidro de la Sibiu, Vâlcea şi Târgu Jiu. Hidroenergetica urmează să includă Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi restul activelor hidroenergetice.
Dar autorităţile nu trebuie să înfrunte doar sindicatele, ci şi Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. Acesta deţine acţiuni la cele mai valoroase companii energetice româneşti şi nu doreşte amestecarea acestora cu unităţile neviabile. Administratorul FP e îngrijorat de faptul că unele termocentrale înregistrează profit doar datorită faptului că tranzacţionează certificate de emisii de dioxid de carbon, care nu vor mai fi gratis din 2013 şi, în plus, au de făcut invest