E lucru ştiut că multe grădiniţe din Oradea au prea puţine locuri disponibile în comparaţie cu numărul de copii care locuiesc în preajmă. Numai părinţii care au trecut prin corvoada înscrierii unui copil la grădiniţă ştiu ce înseamnă bătălia pentru ca micuţul să aibă un loc sigur şi frumos în care să fie educat.
În acest context, părinţii se confruntă an de an cu funcţionare care au instituit în grădiniţe propriile reguli, sfidând nu doar morala, ci şi legea. Un asemenea caz e al Eugeniei Ciordaş, directoarea Grădiniţei 45, care refuză să mai ia dosare de înscriere după ce a primit atâtea cereri câte locuri are unitatea. Deşi e obligată să preia oricâte cereri i se adresează, iar apoi să facă o selecţie, directoarea e prea "comodă" pentru a-şi face corect meseria.
Reguli bine-stabilite
În acest an, perioada de înscriere la grădiniţe a fost stabilită între 3 şi 25 martie, timp suficient ca orice părinte să-şi poată înscrie micuţul la grădiniţa dorită. Înscrierea înseamnă că părintele depune, la o singură grădiniţă, un dosar care să conţină copii după certificatul de naştere al copilului şi după actul de identitate al mamei sau al tatălui, adeverinţe cu veniturile acestora şi o cerere-tip. Tocmai această obligaţie de a depune dosarul la o singură grădiniţă într-o sesiune îi determină pe părinţi să se înghesuie din primele zile la grădiniţe. Asta după ce, în prealabil, s-au asigurat la conducerea instituţiei, "pe gură", că le va fi primit copilul. Dacă rămân "pe dinafară", n-au decât să aştepte sesiunea din aprilie, când grădiniţele afişează locurile vacante - dacă or mai fi - şi să-şi aleagă unul din locurile rămase.
Teoretic, accesul la grădiniţe este egal. Deşi numărul dosarelor depuse de părinţi depăşeşte numărul locurilor disponibile, Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar obligă directorii unităţilor să preia