Divinitate maya
Cu câteva zile în urmă, o piesă importantă a colecţiei de artă precolumbiană a omului de afaceri elveţian Henry Law, o statuie în stuc policromat, datată 500-900 d.Ch., a fost vândută la Paris cu preţul-record de 4 milioane de euro, fără taxe. Înaltă de 156,5 centimetri, este cea mai mare piesă maya de acest gen cunoscută. A doua zi, Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic a difuzat pe site-ul său un comunicat, semnat de Alejandro Castillo şi Alejandro Bautista Valdespino, prin care consideră statuia "o piesă de fabricaţie recentă".
Vânzarea a fost pregătită de expertul în artă precolumbiană Jacques Blazy, care consideră afirmaţia mexicană "total ridicolă". Expertul european este convins că intervenţia Mexicului face parte dintr-o strategie adoptată de ţările Americii Latine, care încearcă să blocheze vânzările pieselor provenite din această parte a lumii, fie reclamându-le ca parte a patrimoniului lor, fie declarându-le false. Prima intervenţie de acest fel s-a produs în 2003, când Columbia a reuşit să blocheze o licitaţie de artă precolumbiană organizată de Artcurial, Christie's şi Tajan la Paris.
Contextul actual este agravat de polemica asupra Anului Mexicului în Franţa, anulat cu puţin timp înainte de data fixată pentru începerea lui şi de celebrarea de către UNESCO a 40 de ani de luptă împotriva traficului ilicit de bunuri culturale provenind în principal din Mexic.
"Divinitatea maya este o piesă extrem de cunoscută pe care nimeni n-a contestat-o niciodată. Ea a fost expusă în 1998 la Muzeul «Rath» din Geneva", afirmă Jacques Blazy, citat de "Le Figaro". Blazy recunoaşte totuşi că expertiza piesei la cumpărarea ei de către Henry Law, de la galeria Mermoz, care a expus-o în 1986 la cea de a XIII-a Bienală a Anticarilor de la Paris, a fost realizată după fotografiile luate în expoziţia ce a precedat vânzarea. @