1.468 de persoane au fost muşcate de câini fără stăpân în numai primele două luni ale anului 2011, potrivit Prefecturii Capitalei care citează un raport al Institutului Naţional \"Matei Balş\". Sursa: Vlad Stănescu
Dintre aceştia sunt 274 sunt copii. Iar, în anul precedent s-au înregistrat cel mai mare număr de persoane agresate de câinii comunitari, tratate la Centrul Antirabic, din 2004 şi până în prezent, adică 13.220 persoane, potrivit Prefecturii Capitalei.
Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti semnalează faptul că numărul impresionant al câinilor nesupravegheaţi de pe teritoriul Bucureştiului duce la creşterea proporţională a riscurilor de îmbolnăvire a populaţiei prin transmiterea diverşilor agenţi patogeni.
Un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli, din care mai mult de jumătate sunt de natură parazitară. Rezervoare de viruşuri, bacterii şi paraziţi, câinii pot transmite omului diverse boli, cele mai grave fiind turbarea (transmisă prin salivă odată cu muscatura) şi leptospiroza (transmisă prin intermediul urinei). Modalităţile de transmitere sunt variate, astfel : prin mângâiere se intră în contact cu ouăle de paraziţi aflate pe blana câinilor, poluarea solului cu materii fecale contaminate, preluate apoi de către vectorii mecanici (muşte, gândaci de bucătărie etc) şi vehiculate pe alimentele consumate de om, susţin specialiştii Prefecturii.
"Cifrele, statisticile si realitatea prezentată de specialiştii în domeniu sunt extrem de îngrijorătoare, iar lipsa de reacţie eficientă a autoritătilor nu are nicio scuză. În urmă cu câteva zile a mai murit o femeie, muşcată de câinii fără stăpân, într-o localitatea din judeţul Argeş. Câte perspoane mai trebuie să fie mutilate şi chiar omorâte până când autorităţiile să ia măsuri concrete şi rapide ? ONG-urile din domeniu pledeaza cu înverşunare cauza câinilor comun