Nici premierul Japoniei, Naoto Kan, nu a reuşit să lămurească poporul japonez şi comunitatea internaţională în această privinţă. Acesta a afirmat vineri, potrivit agenţiei Kyodo, că guvernul depune toate eforturile pentru a evita înrăutăţirea situaţiei. Kan a explicat că guvernul se concentrează pe această problemă, cauzată de dublul dezastru - cutremur şi tsunami - din 11 martie, dar şi pe măsurile de reconstrucţie.
La prima sa apariţie în faţa presei din ultima săptămână, premierul japonez a fost întrebat dacă guvernul este capabil să controleze situaţia gravă de la bătrâna centrală nucleară (care funcţionează de 40 de ani). Naoto Kan a evitat să răspundă. În schimb, el a afirmat că "se încearcă evitarea agravării situaţiei. Dar recunosc că încă nu este momentul să prezicem ce se va întâmpla."
"Trebuie să rămânem foarte tensionaţi în tratarea fiecărei situaţii" de la centrală, spune Kan, după ce japonezii s-au confruntat cu scurgeri radioactive şi alte probleme grave.
Totuşi, premierul a sugerat că nu există niciun plan imediat de extindere a zonei de evacuare din jurul centralei nucleare, afirmând că are încredere în informaţiile oferite de experţii nucleari japonezi.
Guvernul va lărgi monitorizarea zonei adiacente centralei, situată la circa 220 de kilometri de capitala Tokio, şi va continua să prezinte prompt informaţii publicului japonez şi internaţional, potrivit lui Kan.
Premierul, cu o mină obosită, şi-a cerut scuze în faţa fermierilor care-şi duc veacul în zona centralei, ale căror afaceri au fost afectate de scurgerile radioactive. El a promis că guvernul va oferi compensaţii materiale.
Bilanţul la zi al celei mai mari catastrofe post-belice din Japonia a depăşit 10.000 de morţi, alte 17.000 de persoane fiind în continuare dispărute, potrivit Agenţiei Naţionale de Poliţie.
Nici premierul Japoniei, Naoto Kan, nu a reu