Cine cumpără acum un obiect de artă îşi poate multiplica valoarea investiţiei într-o perioadă scurtă de timp, dacă este un bun cunoscător al pieţei sau dacă apelează la un consultant. Sursa: CODRIN PRISECARU
Recent a fost atins un nou record pe piaţa operelor de artă din România: un tablou de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat la licitaţie pentru 230.000 de euro. În ultimii doi ani, investiţiile în artă s-au dovedit dintre cele mai profitabile, oferind un câştig mediu anual de circa 35%, potrivit indexului casei de licitaţii de artă Artmark.
Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Ştefan Lucian, Iosif Iser sunt artiştii care se vând cel mai bine, spun specialiştii. "Este greu să vorbim despre câştiguri anuale, pentru că arta prespune o investiţie pe termen lung", a declarat Luminiţa Ghilduş, preşedintele casei de licitaţii Goldart, pentru EVZ.
Pe termen mediu, operele de artă au adus şi câştiguri de 6-7 ori peste valoarea investiţiei. "În 2005 un Petraşcu se vindea cu 4.500-5.000 de euro, iar acum preţul a ajuns la 30.000-40.000 de euro". La fel de rentabilă poate fi investiţia într-un artist mai puţin consacrat. "Am avut opere de artă ale unor artişti mai puţin cunoscuţi, cum ar fi Tia Peltz, evaluate la circa 1.000 de euro, scoase la licitaţie la 500 de euro şi care s-au vândut cu 2.500 de euro. La următoarea licitaţie artistul şi-a menţinut ritmul de creştere", a spus Mihai Stomff, directorul comercial al casei de licitaţii Artmark.
Unde şi cum poţi investi
Până acum, licitaţiile au fost cea mai la îndemână modalitate de a investi în artă. În circa două săptămâni, românii vor avea la dispoziţie şi o nouă formă de plasament în opere de artă, prin intermediul Fondului de investiţii în artă al societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest. Anunţurile privind organizarea unei licitaţii sunt