Analiştii consideră totuşi că, în T4, economia niponă ar urma să înregistreze o creştere de 3,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2010
Sistemele de răcire de la patru reactoare sunt în continuare oprite
Pierderile suferite de japonezi în urma cutremurului devastator şi a tsunami-ului care i-a urmat ar putea fi mult mai mari decât s-a estimat iniţial, economişti contactaţi de Reuters şi citaţi de Mediafax apreciind că economia Japoniei ar putea scădea în trimestrul al doilea cu până la 10%. Estimările analiştilor variază de la -0,6% la -10%. Media estimărilor celor 10 economişti contactaţi de Reuters indică o contracţie de 1,4% în trimestrul aprilie-iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Distanţa mare dintre estimări subliniază dificultatea evaluării impactului material al catastrofei.
Pe de altă parte, nouă dintre analiştii intervievaţi anticipează că Japonia va reveni pe creştere economică în trimestrul al treilea, cu un avans anualizat al PIB de 2,7%. În ultimele trei luni ale acestui an, economia niponă ar urma să înregistreze o creştere de 3,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
Pentru întregul an, media estimărilor indică o creştere economică modestă de 0,6%.
Nouă economişti care au oferit estimări privind cheltuielile publice anticipează că guvernul japonez va suporta un cost de până la 247 miliarde de dolari în urma dezastrului, estimarea medie fiind de 185 miliarde de dolari.
Situaţia de la Fukushima rămâne gravă
Patru dintre cele şase reactoare ale centralei de la Fukushima, avariate în urma cutremurului şi a valului ucigaş, au încă probleme de răcire, în ciuda eforturilor depuse de compania care le operează pentru a reveni la normal.
Alimentarea cu electricitate a fost restabilită ieri, parţial, în sala de comandă a reactoarelor 1 şi 3, dar sistemul de răcire este în continuare oprit, ofici