"Angajaţii de la TEPCO au refuzat să părăsească centrala şi se luptă din răsputeri să oprească o catastrofă. Vă rog nu ne mai atacaţi. Îmi pare sincer rău pentru ce se întâmplă", a scris Michiko Otsuki pe blogul personal. Otsuki este, însă, o norocoasă. Ea părăsit centrala atunci când lucrurile au scăpat complet de sub control, dar vrea să se ştie cât apreciează sacrificiul colegilor care au rămas şi care reprezintă ultima barieră în calea celui mai mare dezastru nuclear de după Cernobîl.
"Fukushima 50", aşa a fost denumit grupul de voluntari şi de angajaţi care au decis să rămână şi să încerce să răcească reactoarele puternic afectate de seismul şi de tsunamiul care au lovit Japonia pe 11 martie.
Din cei circa 800 de angajaţi ai centralei, după evacuare 50 au fost chemaţi pentru a încerca să ţină situaţia sub control. Acum în zona expusă radiaţiilor se află circa 300 de angajaţi şi voluntari.
"Am izbucnit în lacrimi când am auzit că tatăl meu, care mai avea şase luni până la pensie, s-a oferit voluntar", a scris @NamicoAoto pe Twitter. "Acasă nu pare un om care să se descurce într-o chestiune importantă, dar astăzi am fost atât de mândră de el. Mă rog să se întoarcă teafăr acasă", scrie @NamicoAoto în continuare.
Citiţi şi:
Eroii de la Fukushima: 30 de poze cu muncitorii care au rămas la Fukushima deşi ştiu că vor muri
Posibile scurgeri de radiaţii de la reactorul 3 al centralei de la Fukushima. Nivelul de risc de accident nuclear ar putea fi ridicat la 6 din 7
@nekkonekonyaa a scris simplu: "Te rog, tată, intoarce-te acasă în viaţă". Mama sa a vărsat lacrimi amare atunci când tatăl său a decis să dea o mână de ajutor la Fukushima, povesteşte @nekkonekonyaa.
Potrivit unui e-mail trimis de unul dintre cei 50 de eroi ai Japoniei fiicei sale, proviziile de alimente sunt pe terminate.
@N